Pro6: nieuwe politieke partij in Cranendonck

Pro6 is de nieuwe politieke partij in de gemeente Cranendonck. Met de werkslogan ‘anders besturen’ wil de partij zorgen voor een vernieuwend, sociaal en duurzaam Cranendonck. Op 21 maart 2018 doet Pro6 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Pro6 gaat voor vernieuwing in Cranendonck. De afgelopen 1,5 jaar hebben progressieve inwoners uit de 6 kernen Budel, Maarheeze, Soerendonk, Budel-Schoot, Budel-Dorplein en Gastel zich sterk ingezet om de nieuwe politieke beweging van de grond te krijgen.

De partij vindt dat Cranendonck toe is aan een vernieuwende vorm van politiek. Een politiek die begrijpelijk en transparant is en waarbij de beslissingen in de raadzaal ook kunnen rekenen op (aantoonbaar) draagvlak van de samenleving. Dat kan alleen als de burger écht kan meedoen en meedenken.

Nieuwe politiek
“De politiek staat vaak ver van de burger af”, zegt mede-oprichter Bart Kraaijvanger. “Wij vinden het belangrijk dat burgers ook tussen de gemeenteraadsverkiezingen invloed kunnen hebben op politieke beslissingen. We willen het beleid samen met de inwoners bepalen”. Daarom wil Pro6 met een verordening het ‘burgerinitiatief’ instellen zodat burgers zelf een voorstel kunnen indienen in de raadzaal. Ook het invoeren van een ‘Burgerpanel’ vergroot de inspraak van burgers. Bart: “Met een burgerpanel wordt de mening van een willekeurig gekozen groep burgers uit Cranendonck gemeten over een onderwerp waar de gemeenteraad een besluit over gaat nemen. Op deze manier kunnen inwoners participeren”.

Sociaal en Duurzaam
Naast vernieuwing zijn sociaal en duurzaam pijlers uit het partijprogramma van Pro6. “We streven naar een Cranendonck waarin iedereen er op vooruitgaat en zoveel mogelijk mensen meedoen”, vervolgt Pro6-voorzitter Henk van Lint. “Mensen die het nodig hebben, krijgen een extra steuntje in de rug”.

Pro6 kijkt verder dan de komende 4 jaar. “We willen de gemeente groen en schoon houden en hard inzetten op energiebesparing en duurzaamheid.” Maar duurzaam betekent ook een duurzaam beleid, op zowel maatschappelijk als financieel gebied. “Cranendonck moet een gemeente zijn waar het voor iedereen prettig leven, wonen en werken is. Zowel nu als op de lange termijn”, besluit Bart.

Samen met de burger

Op 30 september lanceerde Pro6 de nieuwe politieke partij. Sinds die tijd heeft Pro6 met veel inwoners in heel Cranendonck kennis gemaakt en heeft Pro6 veel nieuwe leden mogen verwelkomen. In de periode tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018, zoekt Pro6 actief de burgers op om te horen wat er speelt en leeft in de gemeente. Want alleen samen kunnen we Cranendonck vernieuwend, sociaal en duurzaam maken.

Doe jij ook met ons mee? Laat een bericht achter of word Lid!


Noot voor de redactie

De naam Pro6 komt voort uit het samenvoegen van de afkorting van het woord ‘progressie’, oftewel vooruitgang en verandering, en de ‘6’ die verwijst naar de zes dorpskernen (Budel, Maarheeze, Soerendonk, Budel-Schoot, Budel-Dorplein en Gastel) in Cranendonck. Pro6 staat daarnaast ook voor het proces om te komen tot vernieuwende politiek.

Voor meer informatie of vragen over Pro6:
Bart Kraaijvanger (woordvoerder en bestuurslid Pro6) : 06 57 69 90 77