De meeste mensen deugen

Deze week verschenen er diverse berichten in de media over nieuwe problemen op het AZC. Met allerlei reacties als gevolg. Ik voel de noodzaak om een tegengeluid te laten horen. Natuurlijk moet dit geweld stoppen. Natuurlijk moet het veilig, zowel in het AZC als in onze eigen dorpen. Ik vind het dan ook goed dat onze burgemeester direct actie onderneemt en een veiligheidsoplossing eist vanuit het COA (nb. het orgaan dat verantwoordelijk is voor de Centrale Opvang van Asielzoekers). Dit kleine groepje ‘veilige landers’ zorgt voor een situatie die niet houdbaar is op het AZC. Maar, de andere kant is dat deze incidenten ervoor zorgen dat de andere grote groep mensen die onze hulp echt nodig hebben – veelal gezinnen – de dupe worden. Van onze beeldvorming, van het algemene sentiment dat alleen maar sterker wordt tegen het AZC en natuurlijk ook van het geweld zelf. Wat als Cranendonck zegt we stoppen ermee? Waar blijven deze mensen? Weer hun spullen oppakken en niet weten waar ze naartoe kunnen. Zij hebben echt hulp nodig en voor die mensen moeten we er zijn. Als Cranendonck en als Cranendonckers. En het geweld van die andere kleine groep moeten we aanpakken, chapeau burgemeester voor direct actie. Maar laten we alsjeblieft de grote groep niet vergeten en ook dit andere geluid laten horen. Ook de media. Zoals Rutger Bregman zegt: de meeste mensen deugen. Ook hier op ons AZC.

 

Bart Kraaijvanger

(instagram.com/bart.kraaijvanger)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *